Tratamentul Afectiunilor Nasului si Sinusurilor

rinita cronicaLa Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti, pacientii pot solicita o programare la un consult ORL atunci cand sufera de nas infundat sau congestionat, secretii nazale, dureri de cap sau senzatia de presiune faciala, tulburari de miros, stranut sau mancarimi nazale. Aceste simptome sunt destul de frecvente atat la adulti cat si la copii, ele putand fi semne ale unor afectiuni inflamatorii acute sau cronice, alergii, etc.

Rinita acuta

este o inflamatie acuta a nasului, in general virala, dar care se poate suprainfecta cu o infectie bacteriana. Are o incubatie de cateva zile si se manifesta prin rinoree, nas infundat, stranut.

Tratamentul este simptomatic cu antiinflamatoare, vasoconstrictoare, antialergice, vitamine, etc.

Rinita cronica alergica sau nonalergica

Este o inflamatie cronica a mucoasei nazale. Rinita cronica nealergica are mai multe stadii ( catarala, hipertrofica, atrofica) si se manifesta  cu obstructie nazala cvasipermanenta, rinoree anterioara sau posterioara, cefalee, tulburari de miros, sforait, respiratie orala. In rinita cronica alergica apar salvele de stranut, mancarimea nazala si faciala, rinoree apoasa abundenta.

Tratamentul in rinita cronica este dificil si diferit in functie de fiecare pacient. Se urmareste dezobstructia nazala si ameliorarea rinoreei. Sunt cazuri in care este nevoie de tratament chirurgical cu electrocauterizare, crioterapie, vaporizare laser, mucotomie endoscopica cu shaverul sau prin radiofrecventa,turbinectomie clasica cu foarfeca, luxarea cornetului inferior in lateral.

sinuzita cronica

Sinuzita acuta

Este inflamatia acuta  a mucoase sinusurilor paranazale. Aceasta inflamatie poate cuprinde un singur sinus ( sinuzita maxilara, sinuzita etmoidala sinuzita frontala), mai multe sinusuri sau toate sinusurile (pansinuzita).

Simptomatologia consta in obstuctie nazala uni sau bilaterala, secretii nazale mucopurulente, febra, dureri faciale si senzatie de presiune  la nivelul de proiectie a sinusului afectat, hiposmie, uneori mici sangerari nazale.

Tratamentul sinuzitei acute este medicamentos cu antibiotice, antitermice, antiinflamatoare, secretolitice, sau chirurgical cu drenarea secretiilor sinuzale.

Sinuzita cronica

Este o inflamatie cronica a mucoasei sinusale cu evolutie mai mare de 3 luni, inflamatie determinata de infectii virale, bacteriene, fungice sau reactii alergice ori autoimune. Inflamatia poate sa cuprinda un sinus ( sinuzita maxilara cronica) si tratamentul este specific.

Sinuzita cronica este o afectiune ce nu trebuie neglijata, putandu-se complica ( celulita orbitala, abces cerebral, meningita, tromboza de sinus cavernos).

Deviatia de sept nazal

Este o afectiune foarte des intalnita (70-80% din populatie) ce consta in devierea spre dreapta sau stanga a septului nazal care desparte cele doua fose nazale.poate fi asimptomatica sau foarte stanjenitoare in functie de gradul de deviere a septului. Se manifesta prin obstructie nazala uni sau bilaterala in functie de gradul de deviere, congestie nazala, cefalee, respiratie orala. Se poate complica cu sinuzite, otite, epistaxis, etc. Tratamentul este chirurgical.

Pentru detalii si consultatii ORL 
sinuzita cronica

Clinica Zone Medical Estet -Chirurgie Plastica, Estetica, si O.R.L.

www.orl-bucuresti.ro

Tel : 021 334 00 80 / 0761 640 626
E-mail :  info@clinicaestet.ro
Adresa noastra:  Str. Cap. Petre Costescu, nr. 7, Sector 4. Bucuresti