Tinerii si Chirurgia Estetica. Tendinte Actuale in Chirurgia Estetica

Dr.Eugen TurcuTendinta actuala remarcata in ultima decada este  de crestere accelerata a numarului de tineri ce apeleaza la chirurgia estetica.

Care sunt cele mai frecvente proceduri estetice solicitate de acestia?

Dr. Eugen TurcuCare este rolul chirurgului plastician in selectia pacientilor  pentru o procedura estetica ? Poate chirurgul plastician sa spuna “NU” in fata unei solicitari de acest gen? Sunt intrebari la care raspunsul este greu de dat.

Solicitarile tinerilor sunt in marea majoritate a cazurilor pentru proceduri  estetice nechirurgicale . Pe primul loc sunt  tratamentele de tipul peelingului chimic si laser terapiei  pentru cicatricile acneiforme si chiar a acneei juvenile faciale. Aceste proceduri urmaresc sa atenueze cicatricile dupa acnee si sa estompeze hiperpigmentarile aparute ca urmare a expunerii la soare sau tratamentelor neadecvate.

Procedurile de rejuvenare faciala si marire buze cu acid hialuronic precum si tratamentul ridurilor cu Botox (toxina botulinica) sunt din ce in ce mai solicitate in randul tinerilor. Este bine ca aceste proceduri sa fie limitate numai in cazurile perfect justificate si numai peste varsta de 18 ani. Deasemenea, a crescut extrem de mult solicitarea pentru proceduri nechirurgicale estetice de marire a pometilor, lifting facial cu fire de suspensie si atenuare a cearcanelor cu acid hialuronic. Media de varsta a pacientelor care doresc sa apeleze la aceste interventii a scazut foarte mult de aceea rolul chirurgului plastician in selectia adecvata a acestor cazuri este foarte important. Marea majoritate a chirurgilor plasticieni cu experienta avizeaza aceste proceduri dupa varsta de 23-25 ani si numai in cazurile cu indicatie precisa.

clinica estetica BucurestiIn ultima decada  a crescut  si numarul tinerilor care solicita interventii estetice de tipul remodelarii estetice a sanilor cu implanturi mamare, lifting mamar sau reductie mamara. In ceea ce priveste liftingul mamar sau reductia mamara exista aspecte functionale care pledeaza pentru efectuarea acestor interventii la varsta tinere dar cazurile trebuie atent selectate. Interventiile de otoplastie, ginecomastie  si rinoplastie sunt de asemenea solicitate la varste din ce in ce mai tinere.

Un aspect important este cresterea numarului de solicitari in randul tinerelor pentru himenoplastie,  liposuctie si abdominoplastie. Aceste interventii implica si aspecte psihosomatice si necesita deasemenea nu numai o conduita profesionala dar si morala din partea chirurgului.

In conditiile acestor tendinte, rolul chirurgului plastician devine mult mai complex. Conduita morala trebuie sa se suprapuna celei profesionale iar decizia terapeutica trebuie sa tina seama de interesele si siguranta pacientei.

Dr.Eugen Turcu

Medic primar chirurgie plastica-estetica

Doctor in Medicina

Clinica Zone Medical Estet

www.chirurgie-estet.ro

www.clinicaestet.ro

Tel: 0761640626