Ginecomastie – tratament si diagnostic

Ginecomastie – tratament si diagnostic

Ginecomastia este o afectiune cu etiologie multifactoriala si cu posibilitati terapeutice multiple adecvate formei clinice (ginecomastie tratament).
Prin ginecomastie trebuie sa intelegem o marire anormala a sanilor la barbati. De la bun inceput trebuie sa diferentiem ginecomastia de pseudoginecomastie sau falsa hipertrofie a glandei mamare la barbati.

Ginecomastia implica hipertrofia sau marirea glandei mamare iar pseugoginecomastia reprezinta dezvoltarea in exces a tesutului adipos dar cu o glanda mamara normala. Nu sunt rare situatiile in care cele doua forme se combina si atunci tratamentul este mai complex.

Precizarea diagnosticului

In primul rand trebuie realizata o anamneza si un examen clinic complet. Examenul clinic va consta in:

-palparea glandei mamare

-palparea si evaluarea tesutului adipos perimamar.

-evaluarea si palparea zonelor testiculare pentru depistarea unui eventuale tumori testiculare

-evaluarea pilozitatii axilare si pubiene (depistarea caracterelor sexuale secundare)

Diagnosticul paraclinic este pus in urma investigatiilor de laborator (precizate de medical endocrinolog sau internist) si a explorarilor paraclinice (ecografie mamara, examene CT toracoabdominale, CT sau RMN cerebral si cervical). Diagnosticul diferential al ginecomastiei trebuie facut cu mastita, cancerul mamar, lipomul toracic, hematom, afectiuni metastatice, pseudoginecomastia sau hipertrofia muschilor pectorali. In situatia in care, in urma anamnezei se constata consumul de substante anabolizante sau steroizi se recomanda intreruperea administrarii acestora.

Dr. Turcu
Dr. eugen Turcu

Tratament ginecomastie

Implica atat un tratament etiologic (tratamentul cauzei) cat si al efectului (tratament ginecomastie). Tratamentul medicamentos este recomandat de medical endocrinolog sau internist si se adreseaza afectiunii care a determinat ginecomastia. Dupa o perioada de tratament se poate institui si tratamentul chirurgical.

In practica noastra curenta aproximativ 75% din cazuri sunt reprezentate de forme de psudoginecomastie sau forme intricate. Formele clasice de ginecomastie se intalnesc intr-o proportie de 25% din cazuri.

In cazurile de ginecomastie clasica tratamentul chirurgical consta in mastectomie sau ablatia glandelor mamare. In formele combinate in care ginecomastia este insotita si de un exces adipos perimamar se asociaza liposuctia cu mastectomia. In cazurile de pseudoginecomastie se poate practica  liposuctia asociata sau nu si cu ablatia totala sau partiala a glandei mamare. In stadiile avansate de ginecomastie se poate apela si la o interventie de lifting mamar care indeparteaza excesul de piele restant dupa liposuctie si mastectomie.

ginecomastie tratamentRecomandarile preoperatorii sunt comune oricarui tip de interventie chirurgicala care se realizeaza cu anestezie generala iar recomandarile postoperatorii variaza in functie de situatia clinica .

Contraindicatii

-afectiuni hematologice

-boli neoplazice in tratament cu chimioterapice

-afectiuni autoimune sau boli de colagen (poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermie, lupus eritematos

-afectiuni psihice sau tratament cu substante psihotrope (este necesar avizul medicului psihiatru si o reevaluare la cel putin 6 luni de la incheierea tratamentului medicamentos)

-tratament cu anticoagulante cumarinice

-infectii locale sau generale

Pentru a obtine detalii si recomandari puteti solicita o programare

Clinica Zone Medical Estet

Dr.Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica – estetica, doctor in medicina

Tratament ginecomastie

www.clinicaestet.ro

Tel 0761640626