Vegetatiile adenoide sau polipii

polipiCunoscute sub denumirea populara de “polipi”, vegetatiile adenoide reprezinta hipertrofia tesutului limfatic de la nivelul rinofaringelui ( zona situata in spatele nasului).
In mod normal, la nastere copilul are la nivelul mucoasei rinofaringelui un strat de tesut limfoid de 3-4 mm grosime. Acest tesut limfoid formeaza amigdala faringiana Luschka.
Vegetatiile adenoide sint mai frecvente la copil ( ~3 – 7 ani) dar pot apare si dupa virsta pubertatii.
Pe parcursul primei copilarii, copilul vine in contact cu o serie de bacterii si virusuri ce duc in timp la hipertrofierea tesutului limfoid din rinofaringe.La aceasta hipertrofie participa si contactul cu praful din mediul poluat. Uneori pot exista o serie de factori alergici care determina continuarea hipertrofiei vegetatiilor adenoide.

Din punct de vedere al manifestarilor clinice, cel mai important simptom il reprezinta obstructia nazala. Copiii cu vegetatii adenoide respira pe gura, mai ales noaptea; somnul este intrerupt si insotit, uneori, de sforait. Uneori apare si apneea in somn.
Exista secretii mucopurulente cvasipermanente, tuse reflexa, voce nazonata (rinolalie inchisa), cefalee, adenopatie (umflarea ganglionilor de la nivelul gitului).
Datorita vegetatiilor adenoide este impiedicata functionarea normala a trompei lui Eustachio, cu aparitia otitelor medii recidivante, ce pot duce in timp la hipoacuzie.

Complicatiile vegetatiilor adenoide pot fi:
–    rinoadenoidita acuta;
–    rinita cronica purulenta;
–    complicatii otice: catar oto-tubar simplu, otita medie seroasa, otita medie adeziva, otita medie supurata,     otoree tubara;
–    complicatii oculare;
–    laringita acuta;
–    traheobronsita acuta;

Tratamentul de electie este cel chirurgical, si anume adenoidectomia (ablatia vegetatiilor adenoide ).
Aceasta este indicata cind volumul vegetatiilor adenoide devine obstruant si se produc tulburari de tip adenoidian.
Operatia de vegetatii adenoide (adenoidectomia) este o interventie usoara si rapida( 5-10 minute) prin care se extirpa vegetatiile denoide.

Se poate practica in anestezie locala sau generala. Complicatiile interventiei chirurgicale sunt rare si minore ( legate de anestezie, hemoragie, infectie).

Virsta de 4- 5 ani este cea mai potrivita pentru aceasta interventie, la aceasta virsta vegetatiile adenoide determinand cele mai multe complicatii.
Exista riscul reaparitiei vegetatiilor adenoide dupa operatie corect efectuata  in aproximativ 5-6% din cazuri. Operatia efectuata sub varsta de 3 ani, poate prezenta risc de reaparitie a tesutului limfoid, mai ales la copiii cu teren limfatic sau alergic.

Dupa operatia pentru vegetatii adenoide se recomanda repaus la domiciliu 3-4 zile, se evita colectivitatea cel putin o saptamana,de asemenea  se evita contactul cu persoanele racite in aceasta perioada.

Se evita consumul de alimente fierbinti, condimentate si bauturi carbogazoase.

In caz de dureri mari se pot administra analgezice de tipul: paracetamol, algocalmin, nurofen.
Vindecarea are loc la 2-3 saptamini dupa operatie.

Pentru detalii si consultatii ORL
Clinica ZONE MEDICAL ESTET

Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL

www.orl-bucuresti.ro
TEL: 021.334.00.80; 0761.64.06.26