Boala sau Maladia Dupuytren

boala dupuytrenBoala Dupuytren ( maladia Dupuytren ) este o afectiune dobandita sau congenitala care apare la nivelul mainilor. Prin tratament Dupuytren se intelege tratamentul chirurgical specializat intr-un serviciu de chirurgie plastica.

Lipsa tratamentului chirurgical conduce la o grava afectare a functiei mainii si chiar pierderea degetelor afectate de boala.
Tratamentul chirurgical trebuie instituit in fazele precoce ale bolii fiind urmat de fiziokinetoterapie in mod obligatoriu. Detalii despre procedura se obtin in momentul consultatiei cind se face o evaluare a fiecarui caz in parte.

Preoperator trebuie ca pacientul sa intrerupa medicatia cu antiinflamatorii nesteroidiene, antiagregante si anticoagulante cu cel putin 7 zile inainte de interventie. Obligatoriu trebuie efectuate o serie de analize de laborator, radiografii  sau alte investigatii necesare pentru interventie si anestezie.

Tratament

Consta in indepartarea corzilor fibroase care duc la deformarea in flexie a degetelor( in special a degetelor 4 si 5). In fazele avanzate ale bolii sunt interesate si celelalte degete iar eficienta tratamentului chirurgical scade foarte mult.

Interventia chirurgicala se realizeaza cu sedare intravenoasa si anestezie locoregionala sau anestezie generala daca este cazul. Interventia dureaza in medie o ora sau o ora si jumatate iar perioada de vindecare postoperatorie este cuprinsa intre 14-21 zile (in functie de situatie).

Pentru o perioada de 7-10 zile , mana operata este imobilizata pe o atela gipsata. Firele de sutura se  extrag la 12-14 zile apoi urmeaza o perioada obligatorie de fiziokinetoterapie. Boala Dupuytren poate afecta simultan ambele maini.

Trebuie stiut insa ca nu pot fi operate concomitent ambele maini afectate de boala. Trebuie operata intai mana dominanta apoi cealalta la un interval variabil stabilit de comun acord cu pacientul. Recuperarea dureaza o perioada lunga de timp si pacientul trebuie sa fie informat asupra acestui lucru.

dupuytren tratamentDetalii despre tratamentul acestei afectiuni puteti obtine de la Dr.Eugen Turcu

medic primar chirurgie plastica-estetica, doctor in medicina

Clinica Zone Medical Estet

www.chirurgie-estet.ro

Tel 0213340080 sau 0761640626