Tratamentul Afectiunilor Faringolaringiene

amigdalita acuta
Dr. Mirela Turcu

Tratamentul afectiunilor faringolaringiene

La Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti suntem specializati  in diagnosticarea si tratarea afectiunilor faringiene (amigdalita acuta, amigdalita cronica, faringita acuta, faringita cronica) si afectiunilor laringiene (laringita acuta, laringita cronica, cancer laringian).

In Clinica ORL exista in dotare un videoendoscop  cu ajutorul caruia se poate examina regiunea faringolaringiana la copii si adulti.

Faringoamigdalita acuta

Este o inflamatie acuta a faringelui si/sau amigdalelor palatine determinata de o infectie virala, bacteriana sau fungica. Se manifesta prin senzatie de usturime, uscaciune faringiana, durere la inghitit, febra, adenopatii submandibulare sau laterocervicale dureroase, otalgie reflexa. Se trateaza cu medicatie antiinflamatoare, antitermica, antialgica, antibiotic in anginele bacteriene, dezinfectante orofaringiene.

Faringoamigdalita cronica

Reprezinta o inflamatie cronica a faringelui si /sau amigdalelor palatine favorizata de fumat, noxe, praf, dezechilibre metabolice, rinite si sinuzite.Examinarea ORL evidentiaza o mucoasa faringiana congestiva cu tesut limfoid hipertrofic, acoperit cu secretii aderente.

Adenoidita cronica (vegetatii adenoide/ polipi)

Reprezinta hipertrofierea tesutului adenoidian ( tesut limfatic din nazofaringe), datorita repetatelor infectii acute rinofaringiene cu stagnarea secretiilor in spatele nasului la copii ( 2-5 ani). Se manifesta prin obstructie nazala, respiratie orala, cearcane, oboseala, sforait uneori hipoacuzie (cand apare otita).

Complicatiile care pot aparea sunt otita medie seroasa, sinuzita, laringita,etc. Tratamentul curativ este cel chirurgical si anume: adenoidectomia in anestezie locala sau generala.
Operatia de vegetatii adenoide (adenoidectomia) este o interventie usoara si rapida ( 5-10 minute) prin care se extirpa vegetatiile adenoide.

Se poate practica in anestezie locala sau generala. Complicatiile interventiei chirurgicale sint rare si minore ( legate de anestezie, hemoragie, infectie).

Pentru evitarea adenoiditei cronice trebuie tratate corect toate „racelile” conform recomandarilor medicului, de asemenea si tratarea corecta a alergiilor, controale ORL periodice.

laringita acuta

Laringita acuta

Este o inflamatie acuta a mucoasei laringelui favorizata de fumat, expunerea la umezeala, frig, poluare, schimbarea brusca de temperature, efort vocal, rinofaringite. Se manifesta prin raguseala, voce obosita, slaba sau chiar afonie, tuse seaca, hemaj , febra, dificultati la respiratie  mai ales la copii.

Laringita cronica

Este o inflamatie cronica, trenanta a laringelui. Cel mai important semn este raguseala/disfonia, simptom care ar trebui sa sperie pacientul daca are o durata mai mare de cateva saptamani. Mai pot aparea tusea, senzatia de corp strain in gat. Se recomanda consult ORL cu administrarea tratamentului specific care poate fi medicamentos, foniatric sau chirurgical in functie de tipul de laringita cronica.de asemenea se recomanda dispensarizarea cu controale ORL periodice.

Pentru detalii si programari consultatii contactati:

Clinica Zone Medical Estet -Chirurgie Plastica, Estetica, si O.R.L.

Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL

www.orl-bucuresti.ro
Tel : 021 334 00 80 / 0761 640 626
Adresa noastra:  Str. Cap. Petre Costescu, numarul 7, Sector 4. Bucuresti