Lipom

Ce intelegem prin lipom? Lipomul este cea mai comuna tumoare benigna subcutanata. El este format din celule adipoase si ca atare, poate aparea oriunde la nivelul corpului unde exista tesut adipos, adica grasime.

tratament lipomMajoritatea lipoamelor arata ca niste denivelari sau umflaturi vizibile sub piele care deranjeaza din punct de vedere estetic. Are marime variabila, este mobil, de consistenta moale si creste lent in dimensiune.

In cazuri mai putin frecvente se pot dezvolta pe organe interne sau pot duce la lipomatoza, despre care o sa vorbim in cele ce urmeaza.

Localizarea unui lipom

Desi dupa cum aminteam mai sus, lipoamele pot aparea oriunde la nivelul corpului unde se gasesc celule adipoase, au tendinta să apara mai des la nivelul scalpului, mainilor, umerilor, pe trunchi, gat, coapse și axile. Afecteaza in mod egal barbatii si femeile de varsta mijlocie. Aparitia lor este influentata genetic, acesta fiind un factor important in aparitia unui lipom.

Ce este lipomatoza?

Lipomatoza este o boala benigna in care factorul de risc principal este o gena dominanta si  care se manifesta prin prezenta generalizata, de obicei simetrica a lipoamelor, adica lipoamele apar pe toata suprafata corpului.

Unicul tratament ramane in continuare interventia chirurgicala, care se face in mai multe etape pana la eliminarea tuturor lipoamelor care afecteaza calitatea vietii in mod functional sau estetic.

Simptomatologie

Lipoamele sunt de obicei nedureroase si asimptomatice, cu exceptia cazului în care cresc foarte mult in dimensiune si prin mecanism compresiv afecteaza articulatiile, nervii, vasele de sange, sau in cazuri mai putin frecvente chiar organe interne. In majoritatea cazurilor, acestea nu provoacă alta simptomatologie.

Cum arata un lipom?

Dupa cum am mentionat mai sus arata ca o denivelare sau o umflatura subcutanata care deranjeaza din punct de vedere estetic. Cand vin la consultatie, pacientii il descriu ca „o umflatura sub piele care a crescut in timp, moale, mobila, si care nu doare daca o apas”.

Cum putem diagnostica un lipom?
Diagnosticul incepe in timpul consultatiei prin examenul clinic si anamneza. De obicei este mobil, are o consistenta moale, nu este dureros si are o crestere lenta in dimensiuni.

Pentru diagnosticul complet, frecvent sunt necesare si investigatii paraclinice, cum ar fi ecografia de parti moi sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Si nu in ultimul rand pentru diagnosticul final, analiza histopatologica a piesei excizate.

Poate lipomul trece de la sine?

Raspunsul este “nu” , desi in literatura sunt descrise cazuri de lipoame aparute pe organe interne care au disparut de la sine, nu e cazul celor despre care vorbim in acest articol, adica celor subcutanate.

Tratamentul lipomului este exclusiv chirurgical si consta in excizia completa a acestuia. Metoda consta intr-o incizie mica in piele cu disectia atenta si excizia completa a lipomului. Interventia se face in majoritatea cazurilor sub anestezie locală, iar pacientul poate merge acasa in aceeasi zi.

In cazul lipoamelor foarte mari (gigante), este posibil ca incizia sa fie mai mare iar pacientul sa fie anesteziat total. După operație, chirurgul plastician va trimite piesa excizata la laborator pentru examenul histopatologic.

Cu ce se poate confunda un lipom?

Diagnosticul diferential al lipomului se face cu liposarcomul, chistul sebaceu, chistul sinovial, ganglion marit si cu toate celelalte tipuri de tumori subtegumentare.

In cazuri exceptionale lipomul se poate transforma malign dand naștere unei formațiuni tumorale numita liposarcom. Liposarcomul este un tip de cancer care evolueaza cu o forma extrem de agresiva si cu speranta de viata redusa. Diagnosticul diferential intre lipom si liposarcom se pune doar pe baza unui examen histopatologic al piesei operatorii.

De ce sa mergi la medic?

Daca ati remarcat o astfel de afectiune care a crescut brusc in dimesiuni, doare sau pur si simplu va deranjeaza aspectul estetic, programați o consultatie la o clinica de chirurgie plastica. Pentru mai multe detalii despre tratamentul chirurgical al lipomului sau al oricaror altor formatiuni tumorale sau proceduri estetice, va asteptam la o consultatie!

Detalii despre pret si programari obtineti telefonic de la secretariatului clinicii noastre.

Dr.Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica – estetica, doctor in medicina

Zone Medical Estet

Tel 0761640626

www.chirurgie-estet.ro

www.orl-bucuresti.ro