Chirurgia estetica postbariatrica dupa scaderea masiva in greutate are rolul de a reduce excesul de piele si grasime de la nivelul corpului.
Scopul principal este de a restabili proportiile corporale in raport cu noua greutate corporala si de a imbunatati aspectul estetic prin indepartarea surplusului de piele de la nivelul fetei, gatului,bratelor,sanilor, abdomenului , feselor si coapselor.
Recomandarea este ca orice interventie estetica dupa chirurgie bariatrica sa se realizeze numai dupa stabilizarea greutatii la un anumit nivel pentru o perioada de cel putin 6 luni post bariatric.
Indicatiile chirurgiei plastice si estetice dupa chirurgia bariatrica sunt urmatoarele:
-indepartarea excesului de piele si tesut adipos restant in scop estetic si functional (poate produce disconfort fizic, durere, infectii tegumentare,etc )
-imbunatateste activitatea cotidiana si psihicul pacientei / pacientului.
Exista insa si aspecte care pot influenta negativ rezultatul interventiilor de chirurgie postbariatrica:
-rezultatul nu poate indeplini asteptarile estetice
–cicatrici permanente , pe suprafete mari dar totusi ascunse vederii
-rezultatul final poate fi temporar in cazul unor variatii ulterioare in greutate,stilului de viata sau fenomenelor de aging.
Se recomanda ca orice interventie de chirurgie postbariatrica in scop estetic sa se realizeze numai dupa un interval de minim 18 luni de interventia bariatrica si numai dupa un interval de cel putin 6 luni de stabilizare la un anumit nivel a greutatii corporale. Pacientul sau pacienta trebuie sa fie intr-o buna stare de sanatate , fara afectiuni asociate ( diabet , boli cardiace, etc) si de asemenea sa nu urmeze o dieta alimentara in acel moment. Evaluarea starii de sanatate trebuie facuta de o echipa multidisciplinara care sa avizeze interventiile in scop estetic.. Fumatul trebuie intrerupt cu cel putin 6 saptamini inainte fiind cunoscut faptul ca acesta afecteaza procesul de vindecare postoperator.
Pacienta trebuie sa stie ca rezultatul interventiilor plastice postbariatrice impune asteptari realiste si intervale lungi de timp de recuperare si posibile complicatii care pot prelungi perioada de vindecare.
Consultatia si evaluarea facuta de chirurgul plastician este cruciala. Evaluarea va preciza care sunt zonele afectate de scaderea masiva in greutate si care sunt prioritatile estetice. Deasemenea se va face o analiza amanuntita a starii de sanate si se vor preciza ce investigatii , analize si alte consulturi medicale sunt necesare. Interventiile chirurgicale trebuie planificate la anumite intervale de timp pentru ca rezultatul estetic sa corespunda cerintelor pacientei si sa se desfasoare in conditii de siguranta.
Interventiile de chirurgie postbariatrica sunt interventii cu durata mare , atat a timpului operator cat si a perioadei de vindecare si recuperare si sunt insotite de posibile complicatii capot genera prelungirea perioadei de vindecare. Toate aceste detalii trebuie bine cunoscute de pacienta/pacient pentru o buna desfasurare a colaborarii intre aceasta si chirurgul plastician.
Zonele cele mai afectate din punct de vedere estetic post chirurgie bariatrica sunt abdomenul , fesele si coapsele. Deasemenea regiunea faciala , gatul sanii si bratele pot suferi modificari estetice negative dupa pierderea masiva in greutate.
Abdominoplastia , liftingul de coapse , liftingul de fese sunt principalele interventii abordate intr-o prima etapa.Desigur ca aceste interventii pot fi stadializate in functie de amploarea excesului de piele si tesut adipos de la nivelul abdomenului , coapselor si feselor. Aceste interventii se pot realiza intr-una sau mai multe etape. Indicatia este pusa de chirurgul plastician in functie de factorii obiectivi ce tin de tehnicile chirurgicale si particularitatile pacientei/pacientului..
Alte zone afectate de scaderea masiva in greutate post chirurgie bariatrica sunt:fata si gatul, sanii si bratele. Regiunea faciala si cervicala poate prezenta afectare estetica de tipul excesului de piele , pierderea volumului facial ,alterarea structurii pielii. Abordarea chirurgicala este complexa , cvadridimensionala. Se procedeaza la indepartarea surplusului de piele prin lifting facial , blefaroplastie inferioara si/sau superioara, -lifting de sprancene, lipofilling sau revolumetrizarea fetei cu acid hialuronic, tratamentul ridurilor cu toxina botulinica (Botox) sau acid hialuronic ( TEOSYAL). Aceste proceduri se asociaza cu tratamente nechirurgicale de rejuvenare faciala de tipul: terapie PRP (terapie vampir), mezoterapie, peeling chimic, tratament cu Redensity.
Aceste interventii trebuie deasemenea realizate in mai multe etape stabilite de comun acord cu pacienta.
Dupa chirurgia bariatrica sanii pot fi “cazuti” ,(ptozati), cu o pierdere aproape totala a fermitatii si exces mare de piele. Reconstructia estetica a sanilor implica liftingul mamar ( mastopexia) cu autoagmentare sau asociata cu implanturi mamare (in aceeasi etapa sau in doua etape separate). Mastopexia va redimensiona sanii si va restabili forma acestora cat mai aproapede un aspect natural.Volumul mamar poate fi imbunatatit fie folosind propria glanda mamara ( autoaugmentare) fie utilizand implanturile mamare.
Bratele pot prezenta deasemenea un surplus mare tegumentar ce poate fi indepartat prin brahioplastie.
Interventiile estetice post chirurgie bariatrica sunt interventii complexe , multiple , cu beneficii reale dar si cu riscuri si posibile complicatii. Toate aceste aspecte trebuie foarte clar discutate in timpul evaluarii initiale si pot fi reconsiderate in functie de evolutia ulterioara a evenimentelor.
Pentru detalii si programari consultatii puteti contacta:
Dr.Eugen Turcu ,
medic primar chirurgie plastica-estetica, Doctor in Medicina
Clinica Zone Medical Estet
www.clinicaestet.ro
www.chirurgie-estet.ro
www.estetica-faciala.ro