Tratamentul Sforaitului

Sforaitul

Este o afectiune comuna ce apare la aproximativ 40 % din barbati, si la 30 % din femei. Sforaitul apare atunci cind fluxul de aer inspirat este perturbat in timpul somnului.
Cauza cea mai frecventa a sforaitului o reprezinta ingustarea cailor aeriene de la nivelul nasului, cavitatii bucale si gatului.
Cu cat caile aeriene sint mai ingustate cu atat tesuturile vibreaza mai tare si sforaitul devine mai zgomotos.

Sforaitul apare in timpul somnului cind musculatura gitului se relaxeaza si tesuturile se pot colaba.

Dr.Turcu Mirela

Situatii ce duc la ingustarea cailor aeriene:

Factorii favorizanti sint:

  • consumul de alcool
  • fumatul
  • obezitatea
  • sexul masculin
  • administrarea de medicamente sedative, miorelaxante

Uneori  apar perioade de apnee in timpul somnului (oprirea respiratiei ), datorita unui grad de obstructie la nivelul cailor respiratorii.
Atunci cind sforaitul este insotit de perioade de apnee in somn si de oboseala diurna poate fi suspicionat sindromul de apnee in somn (SAS).
Sindromul de apnee in somn (SAS) este caracterizat de intreruperea (apnee) sau diminuarea fluxului de aer in timpul somnului. Apneea trebuie sa fie de o durata de minim 10 secunde.
Este patologic atunci cind exista mai mult de 5 perioade de apnee intr-o ora cu durata mai mare de 10 secunde .
Sindromul de apnee in somn are diferite grade: usor, moderat, sever in functie de numarul perioadelor de apnee, si de durata lor.

Apneea in somn. Cauze

  •  obstructiva;
  •  centrala;
  •  mixta.

 Tratamentul sforaitului

  • scaderea in greutate;
  • dieta usoara;
  • pozitia din timpul somnului sa fie pe o parte cu capul ridicat;
  • renuntarea la fumat si alcool;
  • evitarea administrarii medicamentelor sedative, miorelaxante;
  • tratarea prompta a afectiunilor respiratorii;
  • folosirea unor dispozitive nazale speciale, care maresc diametrul narilor si imbunatatesc fluxul de aer care patrunde prin nari.

Uneori se pot practica o serie de interventii chirurgicale de indepartare sau de rigidizare a tesuturilor hipertrofiate de la nivelul nasului si gitului .

  Astfel se pot practica urmatoarele interventii chirurgicale

  1. uvuloveloplastia
  2. amigdalectomia
  3. adenoidectomia
  4. septoplastia
  5. polipectomia nazala
  6. chirurgia cornetelor inferioare , etc.


tratamentul sforaituluiUvuloveloplastia prin radiofrecventa

Este o metoda prin care se produce sclerozarea progresiva a valului palatin ce va determina in timp scurtarea si retractia lui.

Uvuloveloplastia prin radiofrecventa  este o interventie moderna, minim invaziva ce se face sub anestezie locala cu xilina. Dupa instalarea anesteziei se inteapa valul palatin in citeva puncte de electie cu anumite pense speciale, subtiri si este aplicat curentul de radiofrecventa timp de citeva secunde, producindu-se o incalzire a tesuturilor din profunzimea valului palatin.

Interventia este nedureroasa, se face fara internare, iar dupa 2-3 ore pacientul poate minca.
La citeva ore apare edemul valului si a luetei ( se umfla) si senzatia de durere la inghitit ce dureaza citeva zile. Se administreaza antalgice, gargara cu solutii antiseptice. Este interzis consumul de bauturi alcoolice, carbogazoase, reci, fierbinti, alimente condimentate.

La o luna postoperator este necesar un control ORL de reevaluare si de stabilire a urmatoarei interventii. De obicei sint necesare mai multe  sedinte successive de radiofrecventa pentru obtinerea unor rezultate multumitoare.

Tratamentul rinitei cronice hipertrofice prin radiofrecventa   ( mucotomia cu radiofrecventa )

Consta in reductia volumului mucoasei cornetelor inferioare folosind radiofrecventa. Este o interventie rapida, minim invaziva, eficienta si nedureroasa  (se face sub anestezie locala). Dupa instalarea anesteziei se inteapa mucoasa cornetelor nazale inferioare in 3 puncte de electie cu ajutorul unui electrod special. Apare retractia mucoasei nazale cu restabilirea unei respiratii nazale eficiente.

Pacientul poate pleca acasa dupa 1-2 ore revenind la control ORL periodic pentru urmarirea eficacitatii tratamentului si eventual a stabilirii unei alte sedinte de mucotomie prin radiofrecventa.

Pentru detalii si programari consultatii contactati:

Clinica Zone Medical Estet – Chirurgie Plastica , Estetica , si O.R.L.

Dr. Mirela Turcu, medic specialist ORL
Tel : 021 334 00 80 / 0761 640 626

www.orl-bucuresti.ro
E-mail :  info@clinicaestet.ro
Adresa noastra:  Str. Cap. Petre Costescu, nr 7, Sector 4. Bucuresti