Chist Sinovial

Un chist sinovial este o formatiune tumorala benigna rotund-ovalara localizata la nivelul capsulei articulare cu o membrana la exterior care contine lichid sinovial. Continutul chistului variaza in volum, creccand sau scazand in functie de miscarile de flexie-extensie ale articulatiei.
Chistul sinovial apare de obicei din cauza suprasolicitarii articulatiei sau in urma unor microtraumatisme la nivelul acesteia. Durerea nu este obligatorie decat in cazuri avansate, ceea ce insa deseori atrage atentia este aspectul sau inestetic.

Cum diagnosticam un chist sinovial?

operatie chist sinovialDiagnosticul unui chist sinovial (mai ales la nivelul articulatiei mainii trebuie pus de catre un chirurg plastician). In timpul consultatiei, chirurgul plastician va examina chistul impreuna cu locatia acestuia si va va pune intrebari despre istoricul dumneavoastra medical. O ecografie de parti moi poate confirma că formatiunea este un chist sinovial, iar o radiografie poate exclude afectiuni mai grave cum ar fi tumori la nivelul osului sau artrita.
Diagnosticul diferential al chistului sinovial se face cu lipomul si cu toate celelalte tipuri de tumori tegumentare si subtegumentare.

Simptomatologia
Chisturile sinoviale pot fi simptomatice sau asimptomatice in functie de locatie si marime.
Cele mai frecvente simpotome sunt:
• Disconfort si limitarea miscarilor articulatiei afectate daca chistul este intr-un stadiu tardiv.
• Durere atunci cand chistul comprima stucturile invecinate.
• Parestezii (furnicaturi) si slabiciune musculara daca chistul face compresie pe un nerv.
• Durere, care poate fi localizata sau poate iradia.

Localizarea unui chist sinovial?

Chistul sinovial apare cel mai frecvent la nivelul articulatiei radio-carpiene (articulatia mainii). De obicei se gaseste pe fata dorsala a articulatiei mainii, dar poate sa apara si pe fata palmara sau la nivelul articulatiilor degetelor. Apare ca o umflatura la nivelul unei articulatii care creste brusc si se poate reduce spontan in stadiile incipiente odata cu miscarile articulatiei afectate sau sub presiune.
Poate aparea indiferent de varsta sau sex, dar persoanele cu varsta intre 20 si 40 si femeile sunt mai predispuse, de asemenea sportivii si persoanele care sufera de boli reumatice sunt de asemenea mai predispuse din cauza stresului repetat si traumatismelor la nivelul articulatiei.

Tratament

Tratamentul chistului sinovial poate fi conservator (nechirurgical) dacă acesta este in stadii incipiente și asimptomatic si consta in imobilizarea articulatiei timp de doua saptamani si apoi reevalure. Aspirarea sau drenarea chistului nu este recomandata din cauza ratei de recurenta si a riscului de infectie.
Daca tratamentul conservator esueaza urmatorul pas este tratamentul operator, adica excizia chirurgicală a chistului sinovial cu ligatura capsulei articulare afectate. Interventia este efectuata sub anestezie locala, anestezie loco-regionala, sau foarte rar in forme grave cu anestezie generala. Plaga ramasa se inchide prin sutura pielii, iar articulatia este imobilizata printr-o atela sau orteza timp de 2-4 saptamani.

Complicatii

Pe langa aspectul total inestetic al acestuia, daca este lasat netratat, chistul sinovial ca si orice alta afectiune de altfel, poate duce la complicații.
Cea mai frecventa complicație este infectia. Daca lichidul sinovial (continutul chistului) se infecteaza acesta se transforma intr-un abces care se poate sparge in interiorul articulatiei ducand la alte complicatii infectioase sau chiar septicemie.

De ce sa mergi la doctor?

Daca ati remarcat o astfel de afectiune iar chistul este dureros, va afectează mobilitatea articulatiei, sau pur si simplu va deranjeaza aspectul estetic, programați o consultatie la o clinica de chirurgie plastica. Chistul sinovial trebuie diferentiat de lipom sau chistul sebaceu.

Prognostic si recuperare.
Prognosticul este unul favorabil in majoritatea cazurilor, pacienții trebuie să evite utilizarea forțată a mainii timp de aproximativ 4-6 săptămâni după operație. Utilizarea normala a articulatiei este reluata progresiv.
Recuperarea totala este dependenta de marime si de simptomele preoperatorii ( durere, infectie, parestezii, si impotenta functionala).
Pentru mai multe detalii despre tratamentul chistului sinovial sau a oricaror alte formatiuni tumorale sau proceduri estetice, va asteptam la o consultatie!
Detalii despre pret si programari obtineti telefonic de la secretariatului clinicii noastre.

Zone Medical Estet

Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica, doctor in medicina

Tel 0761640626

www.chirurgie-estet.ro