Ce intelegem prin chist sebaceu?

Chistul sebaceu sau epidermoid este o formatiune tumorala benigna care consta in dilatarea si blocarea unei glande sebacee in care se acumuleaza sebum care duce la obstructia orificiul de secretie al glandei.

In mod normal sebumul este eliminat la suprafata pielii prin acest orificiu, insa atunci cand acesta se obstrueaza, continutul continua sa se acumuleze ducand in final la formarea propriu zisa a chistului sebaceu.

chist sebaceu tratamentRiscul de aparitie

Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele care sufera de acnee, mai ales daca vorbim despre acneea vulgara sau alte forme severe. La persoanele care fac sport sau transpira excesiv, la persoanele cu dereglari hormonale in speta adolescenti. La persoanele cu boli metabolice si la cei cu antecedente genetice. Chistul sebaceu poate aparea in orice zona a corpului care contine glande sebacee, insa este mai frecvent localizat la nivelul capului, gatului, trunchiului si toracelui.

Cum arata un chist sebaceu?

Apare ca un nodul de consistenta moale sau medie, localizat subcutanat. La inceput este asimptomatic insa de-a lungul timpului se mareste treptat pana in momentul in care se inflameaza, creste brusc si devine rosiatic, cald si dureros la atingere sau chiar spontan.

La examenul local apare ca o formatiune tumorala de marime variabila, bine delimitata de planurile din jur si aderenta la tegument, poate fi dureroasa in stadiile tardive cand apare procesul inflamator sau nedureroasa in stadiile incipiente. Continutul consta intr-un material purulent alb-galbui, urat mirositor care uneori se poate evacua spontan dar niciodata complet.

Chist sebaceu – Tratament

Tratamentul chistului sebaceu este exclusiv chirurgical si consta in incizia, drenarea si indepartarea acestuia. Un tratament corect presupune drenarea intregului continut, adica excizia intregii glande impreuna cu invelisul acesteia (camasa chistului). Astfel putem exclude printr-o excizie completa si un lavaj riguros riscul de recidiva. Interventia se face sub anestezie locala, iar apoi plaga se inchide printr-o sutura cat mai fina posibil pentru o cicatrice cat mai putin vizibila. Suprimarea firelor de sutura se face la 5-7 zile in cazul zonei fetei si la 14 zile in celelalte localizari.

De ce trebuie tratat in forme incipiente?

Noi ca si chirurgi plasticieni incercam sa avem rezultate cu cicatrici cat mai fine, aproape invizibile daca se poate in urma interventiilor chirurgicale pe care le facem. Cicatricea restanta in urma excizarii unui chist sebaceu neinfectat, este una mica, fina, care devine foarte greu vizibila cu timpul.

Ceea ce nu se aplica in cazul chistului sebaceu infectat, unde este contraindicata sutura primara, adica imediat dupa interventie din cauza suprainfectiei plagii chirurgicale. Inchiderea plagii se fa face prin pansamente sau sutura secundara intr-o a doua etapa. Din aceasta cauza cicatricea restanta va fi una considerabil mai mare si mai vizibila.

La Clinica Zone Medical Estet recomandam excizia cat mai precoce a chistului sebaceu pentru evitarea unei cicatrici inestetice si a complicatiilor, iar primul pas pe care trebuie sa il faceti daca aveti o astfel de afectiune este sa va adresati unui chirurg plastician. Fara tratament un chist sebaceu se va infecta in toate cazurile.

Prognostic si recuperare

Prognosticul este unul favorabil in majoritatea cazurilor, perioada de recuperare fiind marcata doar de intervalul de timp pana la scoaterea firelor. Riscul de recidiva este minim daca interventia este efectuata atent si invelisul chistului este eliminat complet. In caz contrar recidiva poate aparea intre trei si sase luni.

Pentru mai multe detalii despre tratamentul chistului sebaceu sau a oricaror alte formatiuni tumorale sau proceduri estetice, va asteptam la o consultatie!

Detalii despre pret si programari obtineti telefonic de la secretariatului clinicii noastre.

Clinica Zone Medical Estet

Tel 0761640626

www.chirurgie-estet.ro