Ginecomastie

ginecomastie Marirea anormala a sanilor la barbati ( ginecomastie) are cauze extrem de variate si tratamentul trebuie adresat atat cauzei(tratament medical) cat si efectului( tratament chirurgical).

Marirea sanilor la barbati ( ginecomastie) apare de obicei la pubertate si  se insoteste de tulburari psihice atat la tineri cat si la cei maturi. Desi etiologia ereditara este cel mai frecvent incriminata, ginecomastia poate avea si o multitudine de alte cauze pe parcursul vietii.Alti factori  implicate in aparitia ginecomastiei sunt:

-obezitatea

-afectiuni endocrine

-medicamente estrogenice

-steroizi anabolizanti

-aditivi care contin testosterone

-afectiuni hepatice

-sindrom Klinefelter

-afectiuni  hepatice

Primul pas pe care trebuie sa-l faca pacientul dupa consultatia la chirurgul plastician este consultul  endocrinologic si ecografia mamara pentru depistarea cauzei. Tratamentul chirurgical al ginecomastiei se aplica numai dupa identificarea si tratarea cauzei.Atentie mare trebuie in cazul ginecomastiei unilaterale( adica a unui singur san) deoarece in aceasta situatie poate fi vorba de o tumoare mamara.

ginecomastie pretTratamentul  chirurgical ( operatie ginecomastie) este indicat dupa varsta de 18 ani, se recomanda ca pacientii   supraponderali sa slabeasca anterior operatiei iar cei care folosesc tratamente cu hormoni anabolizanti sa opreasca tratamentul cu cateva luni inainte de interventie.

Exista mai multe forme de ginecomastie

1.Pseudoginecomastia: exces de grasime cu glanda mamara normala, indicatia este de lipoaspiratie asociata sau nu cu mastectomie.

  2. Ginecomastia reala: hipertrofia glandei mamare cu tesut adipos normal, Interventia este reprezentata de reductia polului inferior al glandei mamare printr-o incizie foarte putin vizibila la nivelul areolei mamare.

   3. Ginecomastie reala asociata cu pseudoginecomastie: tratamentul este combinat ,lipoaspiratie si reductia chirurgicala a glandei ( mastectomie)

Interventia chirurgicala se realizeaza numai dupa efectuarea analizelor de laborator indicate si a explorarilor paraclinice adecvate cazului.  Operatia dureaza in medie 1-2 ore si se realizeaza sub anestezie generala sau locala cu sedare intravenoasa.

Recuperarea postoperatorie este scurta, firele se extrag la 14 zile postoperator dar rezultatele finale se vad la 3-6 luni de la interventie. Se recomanda purtarea unei veste usor compressive timp de 6 saptamini de la operatie.

Complicatiile tratamentului chirurgical ( operatie ginecomastie):

Sunt reprezentate de :

a. hematoame, seroame

b. cicatrici inestetice

c. asimetrii la nivelul areolelor

d. hipoestezie la nivelul areolei

Fiecare caz de ginecomastie are o caracteristica aparte si se recomanda ca detaliile sa se obtina la o consultatie.

Programarile pentru consultatii se fac telefonic la secretariatul Clinicii Zone Medical Estet din Bucuresti

Tel: 0213340080 , 0761640626

www.chirurgie-estet.ro