TURCU-EUGENIn ultimii ani s-a inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor de tumori ale pielii ( “negi”, “alunite”, etc))
De aceea depistarea si tratarea precoce a acelor formatiuni tumorale cutanate cu potential de transformare maligna cit si mediatizarea factorilor de risc sunt extrem de importante pentru a scadea in viitor numarul pacientilor cu cancer de piele.
Principala cauza a cancerului de piele o reprezinta radiatiile ultraviolete, cel mai frecvent solare dar si din surse artificiale precum solarul, etc….
Oricine poate face cancer de piele –indiferent de tipul de piele, rasa sau virsta si indiferent de mediul climatic, dar s-a constatat un risc mai mare la persoanele:
– care au mai avut in familie cazuri de cancer de piele
– persoanele care prezinta un numar mare de nevi pigmentari de forme si marimi neobisnuite
– persoanele care fac cu usurinta pistrui, care au ochi deschisi la culoare si par blond
– persoanele care lucreaza mult timp in soare sau se expun excesiv la soare
– persoanele care locuiesc mai aproape de ecuator, la o altitudine mai ridicata, in zone cu o expunere mai intensa la ultraviolete
– persoanele care au facut tratamente cu radiatii uv.
Cele mai comune tipuri de tumori cutanate sunt :

Nevii pigmentari (negi,alunite)

nev

Nevii pigmentari(negi, alunite)) sînt mici formatiuni pigmentare de la brun deschis pâna la negru, unele plane, altele usor supradenivelate cu suprafata neteda sau neregulata, câteodata si cu peri grosi, maturi. Nevii acestia apar de la nastere sau catre pubertate, mai rar la vârsta adulta, fie solitari, fie multipli, alarmând adesea pe pacienti.
Cei mai multi nu pun probleme deci nu necesita a fi tratati chirurgical insa exista situatii cind este necesar a se interveni la timp pentru a preveni malignizarea acestora :
– cind acesti nevi sunt traumatizati in mod repetat ( loviti , taiati, zgiriati)
– cind sunt situati in zone cu expunere excesiva la soare
Prevenirea transformarii maligne consta în evitarea traumatizarilor sau îndepartarea cât mai precoce a nevilor traumatizati, ca si a celor care au început spontan sa-si schimbe aspectul de pâna atunci (cresterea lor în latime sau înaltime, schimbarea nuantei, culorii etc.).
Celor cu nevi multipli si depasind diametrul de câtiva milimetri li se recomanda sa nu abuzeze de expuneri la lumina solara.

Angioamele

cambell_de_morgan_spots-300x187

Sunt tumori benigne care exista de regula de la nastere sau apar curind dupa aceasta .
Cea mai frecventa localizare este fata, unde uneori poate sa cuprinda suprafete mari, inclusiv pleoapele si buzele.

Din punct de vedere al aspectului clinic acestea pot fi:
1) plane, în care pata rosie este fara relief; o varietate particulara cu afectarea concomitenta a partilor moi si osoase subiacente este angiomul hemifacial, care constituie un veritabil handicap fizic si este foarte greu de tratat.
2) tumori rosii proeminente cu suprafata neregulata, de diferite dimensiuni si
3) profunde, situate sub piele, care apare usor albastruie deasupra angiomului. Exista si forme mixte, în care ultimele doua tipuri se gasesc suprapuse. Angioamele sînt constituite dintr-o retea densa de vase sangvine, proliferate în exces, care pot sa ramâna stationare dupa nastere sau care se pot dezvolta în continuare. O parte din ele se pot autoscleroza si resorbi spontan dupa ani si ani, dar putini parinti au rabdare sa astepte acest moment, motiv pentru care angioamele sînt de regula tratate cât mai precoce. Metodele sînt variate si alegerea lor se face în functie de aspectul, dimensiunea, localizarea si vârsta copilului (excizie chirurgicala, electrocoagulare, caute-rizare cu zapada carbonica sau azot lichid, iradiere cu raze X sau izotopi radioactivi etc.).

Keratoza solara sau actinica 

keratoza

apare in general dupa virsta de 40-45 ani si  se prezinta sub forma unor mici placi roz sau brune, cu margini neregulate care apar pe zonele cu expunere excesiva la soare ( in special la fata ).
Evolutia lor in timp este de regula stationara dar exista si cazuri cind acestea pot degenera malign.
De aceea este necesara consultarea medicului in cazul in care aceste formatiuni tumorale isi schimba unele caracteristici ( devin mai proeminente , ulcereaza) fiind indicata excizia chirurgicala a acestora.
Verucile seboreice
Sunt tumori cutanate benigne care apar in special dupa virsta de 40-45 ani un rol important in aparitia acestora avindu-l expunerea excesiva la soare.
sînt de diferite dimensiuni: rotunde, usor proeminente, alteori plane, de culoarea cafelei cu lapte, uneori brune sau negre, cu suprafata mata, acoperita de obicei cu o scuama mai groasa, grasoasa, care se îndeparteaza usor cu unghia sau la spalat.
Aceste formatiuni nu degenereaza malign dar prin localizarea si aspectul lor ( zona gitului si decolteului ) constituie un inconvenient estetic.
Se confunda uneori cu nevii si unele tumori maligne. Se pot îndeparta usor chirurgical (cele mari) si prin cauterizare electrica sau cu azot lichid.
Pentru orice formatiune tumorala de la nivelul pielii la care dupa o evolutie stationara in timp ( ani de zile ) constatati dintr-o data ca au aparut modificari este necesar sa cereti sfatul unui specialist.
Tratamentul chirurgical al acestor formatiuni daca sunt tratate la timp ( inainte de a degenera malign ) presupune doar excizie chirurgicala in limite de siguranta oncologica urmata obligatoriu de examenul anatomopatologic al piesei de exereza.


Reducerea riscului de cancer de piele depinde si de d-vstra:
– evitarea expunerii prelungite la soare intre 10 a.m-3 p.m in lunile de vara. Nu uitati ca radiatiile ultraviolete trec prin apa si nori si sunt reflectate de nisip sau zapada.
– Utilizarea unui factor de protectie solara de cel putin 15 pentru adulti si 50 pentru copii folosit dupa fiecare intrare in apa
– Autoexaminarea cu regularitate a pielii si in cazul constatarii unor leziuni suspecte adresarea de urgenta catre un specialist.

 

Pentru detalii contactati Dr.Eugen Turcu , medic primar chirugie plastica-estetica, doctor in medicina

cats1Clinica Zone Medical Estet

www.chirurgie-estet.ro

www.estetica-faciala.ro

Tel 0213340080, 0761640626