Liposuctia: beneficii si riscuri

Ce este liposuctia? Eliminarea acelor depozite de grasimi localizate in zone nedorite in organism prin liposuctie poate fi varianta ideala pentru multe persoane nemultumite pentru felul in care arata. Liposuctia nu ste o metoda de scadere in greutate ci de remodelare.

Remodelarea un proces dificil si consumator de timp, pentru ca de cele mai multe ori nici macar cu o dieta extrem de stricta si cu exercitii fizice obositoare depozitele adipoase nu dispar.

Din aceasta cauza, a efortului imens pe care obtinerea siluetei perfecte il presupune, multe persoane ajung sa opteze pentru interventie la chirurgul plastician. Liposuctie pret este principala intrebare pe care o pune pacienta cand se programeaza la consultatie.

Pretul interventiei nu este mare daca numarul zonelor abordate prin lipoaspiratie este mic. Evident, exista si anumite interventii chirurgicale mult mai complexe care elimina o mare parte din grasimea localizata in regiuni extinse de pe abdomen, coapse si brate.

Dar, daca te-ai gandit sa optezi pentru o lipoaspiratie, mai intai de orice trebuie ca sa stii ca, desi este considerata extrem de eficienta, ramane totusi o interventie chirurgicala. Tocmai de aceea este bine ca sa fii la curent din start referitor la toate avantajele si dezavantajele pe care le implica aceasta procedura chirurgicala.

Consultatia este esentiala si foarte importanta pentru a preciza care sunt zonele care pot fi modelate prin lipoaspiratie. Consultatia dureaza in medie 60 minute si este realizata de Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica, Doctor in Medicina.

Beneficiile operatiei estetice de liposuctie

Liposuctia poate aduce solutii rapide si chiar poate interveni in zone ale corpului, unde doar exercitiile fizice asociate cu diete stricte nu conduc la rezultatele dorite. Este o metoda excelenta de a indeparta celebrele „pliuri” si grasimea localizata prezente in abdomen, coapse si brate.

Impreuna cu grasimea propriu-zisa, celulele adipoase restante sunt de asemenea distruse, ceea ce face dificila cresterea in greutate mai tarziu. Cu toate acestea, este clar ca dupa aceasta procedura, idealul este ca pacientul sa-si mentina obiceiuri alimentare bune si exercitii fizice. Colaborarea cu un medic specialist in nutritie este benefica pentru viitor.

In ceea ce priveste perioada postoperatorie dupa liposuctie, din fericire aceasta nu este atat de indelungata, intrucat interventia chirurgicala necesita doar putin timp de repaos. In acest fel, se poate reveni la activitatile de rutina la numai cateva zile dupa procedura, conform indicatiilor medicului specialist in chirurgie plastica si estetica.

Rezultatele pot fi observate intr-o perioada scurta, stabilizarea aparand la aproximativ doua sau trei saptamani dupa procedura chirurgicala de liposuctie. TRezultatul final va fi insa la 3 luni postoperator.

Exista situatia in care liposuctia se insoteste de abdominoplastie.

Nu in ultimul rand, liposuctia influenteaza in mod semnificativ stima de sine si acceptarea, deoarece multi pacienti sunt cu mult mai multumiti de ceea ce vad in oglinda si mai increzatori cu noua lor silueta. Liposuctia este si o metoda de tratament ginecomastie.

Ca orice procedura chirurgicala, fie ea si estetica, liposuctia are totusi si ea riscurile sale. Mai exact, cu cat operatia este mai complexa si cu cat este indepartata mai multa grasime, cu atat prezinta mai multe riscuri. Evaluarea fiecarui caz in parte este foarte importanta pentru a scadea riscul complicatiilor.

In general, liposuctia poate fi contraindicata celor ce fumeaza si persoanelor care au boli cronice si imunitate scazuta.

Contraindicatii liposuctie:

  • boli ale sistemului cardiovascular;
  • diabet;
  • herpes in stadiul de exacerbare;
  • afectiuni psihice;
  • afectiuni oncologice;
  • probleme de coagulare a sangelui.

Printre complicatiile care pot aparea se pot enumara:

  • sensibilitate crescuta si lasarea pielii in zonele operate;
  • pete dureroase pe piele;
  • acumulare de lichid (serom, hematom).
  • Infectie
  • trombembolism pulmonar
  • tromboza venoasa profunda

Recomandari speciale pentru femei:

  • contraceptivele sau a alte medicamente hormonale pot provocagrave complicatii; cel mai adesea, se recomanda oprirea administrarii acestui tip de medicamente cu cel putin 30 zile inainte de operatia de liposuctie;
  • liposuctia nu se poate face in timpul menstruatiei, asa ca trebuie sa planifici data operatiei astfel incat sa nu se incadreze in acea perioada a lunii (ar trebui sa se excluda zilele menstruatiei, precum si 3-5 zile inainte si dupa acestea);
  • in timpul pregatirii pentru operatie, chirurgul estetician va efectua masuratorile necesare si va comanda un set de piese de imbracaminte compresive pentru a fi purtat timp de o luna dupa liposuctie; costul unui set de lenjerie de compresie poate fi inclus in costul operatiei sau aceasta taxa poate fi perceputa separat;
  • daca volumul liposuctiei este mic, operatia se face adesea sub anestezie locala, iar dupa 1-2 ore persoana poate parasi singur clinica; ea primeste o lista cu medicamentele necesare care ar trebui luate in timpul refacerii postoperatorii;
  • daca urmeaza sa fie indepartata o cantitate mare de grasime, atunci liposuctia se efectueaza sub anestezie generala; persoana operata este externata din clinica a doua zi dupa liposuctie.

Riscurile devin mult mai mari atunci cand nu se alege cu atentie specialistul in chirurgie plastica si cand nu sunt respectate corect recomandarile postoperatorii date de medicul ce a efectuat interventia respectiva de liposuctie.

Prin urmare, daca vrei sa iti faci o liposuctie, primul pas este sa cauti un chirurg plastician de incredere, cu experienta.

Dr. Eugen Turcu , medic primar chirurgie plastica-estetica de la clinica de chirurgie estetica Zone Medical Estet din Bucuresti iti sta la dispozitie cu toate informatiile.

Daca ar fi sa detaliem aceasta procedura estetica denumita in mod obisnuit „lipo” de catre pacienti, liposuctia este o interventie chirurgicala in care depozitele localizate de grasime corporala sunt indepartate cu ajutorul unor canule, care sunt introduse in tesutul subcutanat, chirurgul aspirand si indepartand grasimea cu ajutorul unui aspirator.

Scopul acestei proceduri este de a imbunatati conturul si proportiile corpului, nu este sub nicio forma un tratament pentru obezitate si nici nu inlocuieste o dieta echilibrata si exercitiul fizic. De asemenea, nu este un tratament eficient pentru celulita.

In ultimele doua decenii, liposuctia a evoluat de la o procedura care elimina cantitati mici de grasime la un instrument practic de neinlocuit din arsenalul la zi al chirurgiei plastice. Este o procedura complementara utilizata cu succes si in chirurgia de intinerire faciala, reconstructia sanilor si operatiile estetice ale sanilor, dar si alte interventii chirurgicale care se refera la conturarea corpului.

Vrei detalii despre aceasta metoda de remodelare corporala? Intra pe clinicaestet.ro chiar acum!

Pentru programari contatacti Clinica Zone medical Estet

Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica

Doctor in Medicina

www.clinicaestet.ro