Reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale mai avansata decit in rinita cronica catarala ( se poate spune ca rinita cronica hipertrofica reprezinta un stadiu evolutiv al rinitei cronice catarale).
Un rol foarte important al foselor nazale este acela de a incalzi, curata si umidifia aerul inspirat ( pe linga rolul in miros si gust). Cantitatea de mucus ce se formeaza la nivelul narilor ajuta la pastrarea curata si umeda a tractului respirator. Astfel, orice afectiune a mucoasei nazale are consecinte asupra rolului foselor nazale. Rinita cronica este o afectiune destul de comuna si afecteaza ambele sexe, fiind mai frecventa la sexul masculin.
Factorii predispozanti :
– factori infectiosi de vecinatate: adenoidita cronica, sinuzita cronica,
– tulburari de ventilatie la nivelul foselor nazale: deviatie de sept nasal, etc.
– atmosfera poluata cu noxe chimice sau fizice
– fumatul
– alergiile
– temperaturile scazute, umiditatea scazuta
– dereglarile hormonale; graviditatea
– utilizarea in mod abuziv a medicamentelor vasoconstrictoare in cadrul unei rinite cronice catarale
– anumite boli generale:reflux gastro-esofagian, sarcoidoza, fibroza chistica, etc.
Ca si simptomatologie, rinita cronica hipertrofica se caracterizeaza prin: rinoree mucoasa sau mucopurulenta, obstructie nazala, stranut, hiposmie, sforait, oboseala matinala, cefalee, tuse matinala, etc.
La consultul ORL, prin examinarea endoscopica a foselor nazale, se observa mucoasa cornetelor nazale care este rosie-violacee, edematiata, hipertrofiata, acoperita de secretii mucoase sau mucopurulente.
Evolutia rinitei cronice hipertrofice este lenta si progresiva, putindu-se complica uneori cu afectiuni sinusale, otice, oculare sau traheo-bronsice.
Tratamentul in rinita cronica hipertrofica
Poate fi medical si chirurgical in functie de stadiul rinitei.
Tratamentul medicamentos este de prima intentie in rinita cronica siconsta in:
– instilatii nazale cu vasoconstrictoare si corticosteroizi
– antiinflamatorii nesteroidiene
– antihistaminice
– aerosoli, inhalatii
– vitaminoterapie
– imunostimulante
Daca coexista o sinuzita acuta sau cronica tratamentul acesteia trebuie sa primeze.Daca tratamentul medicamentos esueaza trebuie luat in considerare tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical
Se adreseaza stadiilor mai avansate de rinita ( faza de hipertrofie conjunctiva ireversibila), avind drept scop restabilirea unui culoar respirator eficient. Evaluarea preoperatorie a pacientului este foarte importanta. Examinarea endoscopica ofera detalii asupra gradului de obstructie nazala, asupra aspectului cornetelor inferioare, existenta unui contact intre cornet si sept, etc. Examenul computer tomograf se face doar cind endoscopia nu poate determina cauzele obstructiei nazale, sau cind evaluam polipi sau tumori.
Tratamentul chirurgical
Consta in retractia chirurgicala a cornetului inferior prin: electrocauterizare, crioterapie, vaporizare laser, mucotomie endoscopica cu shaverul sau prin radiofrecventa,turbinectomie clasica cu foarfeca, luxarea cornetului inferior in lateral.
Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje; de aceea indicatia trebuie individualizata in functie de fiecare pacient.
Preoperator sint necesare o serie de investigatii de laborator si obtinerea consimtamintului informat al pacientului.
Interventia chirurgicala se poate face in anestezie locala sau generala ( daca se face si cura deviatiei de sept).
In functie de metoda aplicata postoperator nasul va fi tamponat timp de 24-48 de ore. Dupa detamponare se va face toaletarea zilnica a foselor nazale de catre medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor si crustelor, DNF, etc.
Ulterior tratamentul local se va face de 2 ori pe saptamina pina la obtinerea vindecarii totale. Pentru evitarea formarii de cruste in exces este indicata instilarea zilnica nazala cu apa de mare.
Efectul final al interventiei chirurgicale poate fi observat la mai multe saptamini postoperator.
De asemenea trebuie tratate afectiunile coexistente: deviatia de sept nazal, polipoza nazala, sinuzita cronica, etc.
Pentru programari consultatii ORL
Clinica Zone Medical Estet
Dr. Mirela Turcu , medic specialist ORL
www.orl-bucuresti.ro
Tel: 021334.00.80
0761.64.06.26