Chirurgia estetica a sanilor nu inseamna numai implanturi mamare sau „silicoane”, asa cum considera multe persoane neavizate. Chirurgia estetica a sanilor cuprinde o paleta foarte larga de interventii efectuate in scop reconstructiv – estetic sau exclusiv estetic.
Aceste interventii sunt de fapt interventii reconstructive care urmaresc marirea in volum a sanilor mici (hipotrofici), schimbarea formei sanilor ptozati („cazuti”), rezolvarea asimetriilor mamare, corectia asimetriei si formei mameloanelor si areolelor, reconstructia totala a sanilor dupa rezectii oncologice.
In practica mea privata cea mai mare parte a pacientelor solicita inca din momentul consultatiei o anumita procedura chirurgicala fara insa a avea informatii corecte sau de a sti macar daca au indicatie pentru interventia pe care o solicita.
Primul lucru pe care il fac ca si chirurg plastician este o evaluare corecta si completa in sensul identificarii indicatiei chirurgicale.
Pacienta nu va auzi de la mine ceea ce vrea sa auda ci ceea ce este corect si indicat sa se realizeze, desigur cu motivarea corespunzatoare. Desigur ca si punctul de vedere al pacientei va fi luat in calcul dar numai daca acesta corespunde realitatii si indicatiei chirurgicale.
Primul principiu de la care nu ma abat indiferent de dorinta pacientei este principiul pastrarii aspectului natural ca rezultat al unei interventii estetice. Colegii cu experienta in domeniul chirurgiei estetice stiu foarte bine la ce ma refer.
Desigur ca frumusetea poate fi privita in mai multe moduri si criteriile de frumusete sunt foarte diferite dar exista totusi niste criterii” profesionale” de frumusete care trebuie sa reprezinte scopul oricarei interventii chirurgicale estetice la nivelul sanilor.
Ca in orice domeniu, exista si chirurgi care considera ca obiectiv final dorinta pacientei fara a lua in calcul insa indicatia si posibilitatile terapeutice. De cele mai multe ori aceste operatii se soldeaza cu esecuri, unele dramatice si cu consecinte estetice nefavorabile pentru paciente.
De multe ori aceste cazuri sunt intens mediatizate aruncand o pata asupra intregii specialitati de chirurgie plastica si estetica uitand totusi ca exista o responsabilitate individuala si ca adevarul este totdeauna” la mijloc”.
Evaluarea individuala a fiecarei paciente este punctul de pornire! Consultatia urmareste toate particularitatile cazului si coreleaza dorinta pacientei cu posibilitatile tehnice .
De multe ori indicatia chirurgului nu se suprapune peste dorinta si asteptarile pacientei. Din punctul meu de vedere, in aceste situatii refuz sa realizez interventia chirurgicala deoarece chiar daca aceasta va avea un rezultat estetic bun din punctul meu de vedere, nu va satisface niciodata asteptarile pacientei.
Chirurgie estetica sani
Cele mai solicitate interventii estetice raman cele de ridicare (lifting mamar), micsorare sani ( reductie mamara) si de augmentare cu implanturi mamare. In ambele situatii pacienta trebuie sa fie informata asupra tuturor aspectelor, atat cele „pozitive” cat si „negative”. Nici o interventie estetica nu are numai lucruri bune, exista si aspecte negative care trebuie bine cunoscute de catre pacienta.
Puse intr-o balanta, pacienta si medicul trebuie sa decida impreuna asupra efectuarii sau nu a interventei estetice. Efectele pe o perioada indelungata trebuie bine cunoscute de catre pacienta pentru a lua decizia corecta.
Contraindicatii operatorii:
-afectiuni hematologice
-boli neoplazice in tratament cu chimioterapice
-afectiuni autoimune sau boli de colagen (poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermie, lupus eritematos
-afectiuni psihice sau tratament cu substante psihotrope (este necesar avizul medicului psihiatru si o reevaluare la cel putin 6 luni de la incheierea tratamentului medicamentos)
-tratament cu anticoagulante cumarinice
-infectii locale sau generale
Recomandarea mea este figurat vorbind, urmatoarea:
Nu va cumparati Mercedes nou daca nu aveti cum sa il intretineti!!
La fel este si cu interventiile estetice la nivelul sanilor. Rezultatele acestor interventii se vor mentine pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp in functie de variatiile individuale. De aceea exista posibilitatea unor noi interventii estetice de-a lungul anilor deoarece fenomenele de aging nu pot fi anulate si ele actioneaza la nivelul sanilor la fel ca si la nivelul fetei.Informarea corecta si completa a pacientei trebuie sa ia in calcul acest lucru.
Concluzie:
Pacienta vine la consultatie cu ideea ei si pleaca cu indicatia”corecta” asupra ceea ce trebuie facut. Mai departe, chirurgul este cel care ia decizia daca va efectua interventia sau nu. Asa cum pacienta poate sa isi aleaga chirurgul si chirurgul poate sa decida daca va efectua interventia sau nu tinand cont de tot ceea ce am prezentat anterior.
Dr.Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica- estetica, Doctor in Medicina
Zone Medical Estet
Excellence in Aesthetic Surgery
www.clinicaestet.ro