Ce intelegem prin xantelasme? Xantelasmele sunt depozite de lipide (grasime) de culoare galben-albicioasa situate superficial sub pielea din jurul ochilor.
La inceput pot fi mici punctiforme in timp evoluand catre placarde galbui neregulate reliefate din planul pielii. Au consistenta moale, sunt nedureroase si bine delimitate de tesuturile din jur.
Unde apar xantelasmele? Xantelasmele apar de obicei la nivelul pleoapelor, superioara sau inferioara, predominant in unghiul intern al ochiului. Pot sa apara la nivelul ambelor pleoape sau chiar bilateral. De asemenea pot aparea pe fond genetic la mai multi membri ai aceleasi familii.
Simptomatologie xantelasme
In majoritatea cazurilor xantelasmele au o legatura stransa cu un nivel crescut al colesterolului sau trigliceridelor sugerand un dezechilibru al metabolismului lipidic, si pot reprezenta un factor crescut de risc cardiovascular. In afara de faptul ca pot ascunde o patologie cardiaca, vasculara sau metabolica xantelasmele nu sunt dureroase si nu afecteaza privirea.
Pot xantelasmele sa treaca de la sine?
Raspunsul este “nu” odata aparute ele nu vor disparea niciodata de la sine, dimpotriva vor evolua progresiv invadand tesuturile si producand un deficit cosmetic mai dificil de corectat.
Tratament xantelasme
Ca si chirurgi plasticieni, acordam o deosebita atentie zonei periorbitale, ochii jucand un rol primordial in estetica globala a fetei.
Singurul tratament eficient de indepartare a xantelasmelor este cel chirurgical. Tratamentul chirurgical inseamna excizia atenta a intregului placard si sutura defectului ramas cu fire cat mai subtiri.
Anestezia este locala, interventia dureaza in jur de 30 de minute. Firele se scot la 5 zile. Cicatricea restanta in urma exciziei xantelasmelor este una cat se poate de fina, cicatrice care cu timpul devine invizibila.
In cazuri severe in care xantelasmele au ajuns sa cuprinda aproape in totalitate pleoapele interventia de excizie a lor se poate asocia cu operatia de blefaroplastie.
Datorita faptului ca xantelasmele nu sunt doar o problema estetica tratamentul acestora trebuie sa tina cont si de schimbarea stilului de viata, sau tratamentul afectiunii de fond pentru ca riscul de recidiva sa fie cat mai mic.
Contraindicatii operatorii
-afectiuni hematologice
-boli neoplazice in tratament cu chimioterapice
-afectiuni autoimune sau boli de colagen (poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermie, lupus eritematos
-afectiuni psihice sau tratament cu substante psihotrope (este necesar avizul medicului psihiatru si o reevaluare la cel putin 6 luni de la incheierea tratamentului medicamentos)
-tratament cu anticoagulante cumarinice
-infectii locale sau generale
De ce sa apelezi la un chirurg plastician?
Dupa cum am specificat mai sus, xantelasmele nu sunt dureroase si nu afecteaza privirea insa pot reprezenta o adevarata problema estetica mai ales daca sunt lasate netratate si ajung la dimensiuni considerabile care necesita metode mai complexe de excizie si reconstructie.
Daca ati remarcat o astfel de afectiune care va deranjeaza estetic, programați o consultatie la o clinica de chirurgie plastica.
Pentru mai multe detalii despre tratamentul chirurgical al xantelasmelor sau al oricaror altor proceduri estetice, va asteptam la o consultatie!
Detalii despre pret si programari obtineti telefonic de la secretariatului clinicii noastre.
Dr. Eugen Turcu
Medic primar chirurgie plastica-estetica, doctor in Medicina
Clinica Zone Medical Estet – Bucuresti
Clinica Chirurgie Plastica si Estetica