Cum apreciati evolutia dvs profesionala?

  1. În 1999 se înfiinţează Clinica Privată de Chirurgie plastică și estetică Zone Medical ESTET. Cât de greu a fost începutul? Care au fost principalele provocări în aceşti ani de activitate?

In anul 1999 , ca tanar medic specialist de chirurgie plastic-estetica si microchirurgie reconstructiva am luat “ taurul de coarne” si mi-am infiintat propria clinica privata de chirurgie plastica si estetica. Spun “ am luat taurul de coarne” deoarece in acea perioada era o intreaga aventura sa infiintezi o clinica privata , in contextul in care activitatea privata de chirurgie estetica facea primii pasi in Romania iar marea majoritate a interventiilor de chirurgie estetica se realizau in spitalele de stat. In anul 2008 am extins activitatea clinicii intr-un sediu mult mai mare cu trei niveluri si functionalitati multiple, dar toate acestea au evoluat treptat pe masura maturizarii profesionale.

Dr. Turcu Eugen

Pot sa spun ca am avut si un mare noroc si onoare de a lucra ca rezident in perioada de formare profesionala sub indrumarea Dr. Valeriu Borcea , o personalitate a chirurgiei plastice in acel moment , sub coordonarea caruia am efectuat sute de interventii estetice si plastic reconstructive. Prin rabdarea si profesionalismul cu care mi-a indrumat primii pasi in viata profesionala ii voi purta vesnic un adanc respect si recunostinta.

Revenind la momentul 1999 pot spune acum , privind retrospectiv ca a fost o adevarata “aventura” . Nici nu se punea problema de experienta antreprenoriala ci numai de exuberanta si ambitie de a realiza altceva decat activitatea intr-un spital de stat. De altfel , niciunul dintre colegii care au infiintat in acea perioada clinici private de chirurgie plastic si estetica nu aveau experienta antreprenoriala deoarece toti proveneau din sistemul de stat.

Inceputul a fost foarte greu, avize, autorizatii, lipsa banilor, nopti nedormite, activitate zilnica concomitenta si intr-un mare spital de urgenta din Bucuresti, activitate la care nu am renuntat nici in prezent. Dar a fost frumos si mi-am indeplinit visul. Au fost ani foarte grei dar frumosi. Pot spune ca as lua-o oricand de la capat.

A fost perioada in care Romania nu era membra a Uniunii Europene iar accesul la informatiile profesionale era foarte limitat. Participarea la congrese era foarte dificila datorita dificultatilor de deplasare si taxelor mari comparativ cu nivelul veniturilor din Romania. Iar internetul facea primii pasi in urma cu 22 ani in tara noastra. Era deci o perioada de pionerat pe care colegii din breasla mea care au trecut prin acea perioada o stiu foarte bine.

  1. Ce calități trebuie să aibă un antreprenor / un manager din sistemul privat de sănătate?

In momentul actual un antreprenor sau manager de clinica privata trebuie sa aiba o pregatire complexa. Simpla pregatire profesionala in domeniul medical nu mai este suficienta. Sunt necesare si alte cunostinte din domeniul economicului , managementului, marketingului, etc.

Sigur ca la momentul infiintarii clinicii mele nu posedam decat pregatirea profesionala medicala si exuberanta tineretii. Pe masura trecerii timpului am dobandit cunostinte si din celelalate domenii dar am preferat sa apelez totdeauna la persoane calificate in celelalte domenii pentru a completa activitatea antreprenoriala.

  1. Cum apreciați diversificarea în ultimii ani a metodelor de investigație și de tratament a întregului domeniu chirurgie plastică-estetică și microchirurgie reconstructivă, la noi în țară?

Metodele de investigatie si tratament in specialitatea noastra au evoluat si s-au perfectionat la fel ca si in celelalte ramuri medicale. Diversificarea metodelor reconstructive mai ales in domeniul microchirurgiei reconstructive a avut la baza perfectionarea metodelor invazive si neinvazive de explorare a sistemului vasculonervos iar terapiile regenerative au reprezentat noutatea ultimului deceniu in ceea ce priveste chirurgia si medicina estetica. Se stie ca domeniul chirurgiei plastice si reconstructive se suprapune partial peste alte domenii si specialitati chirurgicale, cum ar fi : chirurgia buco-maxilo-faciala, ORL , oftalmologia , chirurgia generala, ortopedia, dermatologia. Odata cu evolutia acestor specialitati si chirurgia plastica a evoluat in paralel atat in ceea ce priveste aspectele care se suprapun cat si in ceea ce priveste domeniul exlusiv al chirurgiei reconstructive.

In urma cu 15-20 ani in chirurgia si medicina estetica predominau interventiile chirurgicale. Acest trend s-a schimbat total in prezent in sensul aparitiei a numeroase metode de tratament nonchirurgical mai ales la nivelul fetei dar si la nivelul intregului corp. Incepe sa se defineasca tot mai mult termenul de „medicina estetica” care insa nu este definit ca specialitate medicala de sine statatoare.

In acceptiunea mea , terapiile regenerative si procedurile non chirurgicale asociate procedurilor estetice chirurgicale ( mai ales la nivelul fetei) confera cele mai bune si mai durabile rezultate estetice.

  1. Care sunt în prezent problemele “fierbinţi” ale chirurgiei plastice, estetice şi microchirurgiei reconstructive?

Nu pot spune ca exista probleme “ fierbinti”. Exista probleme actuale, mai ales legate de pandemia de coronavirus cand activitatea se desfasoara cu greutate datorita protocoalelor pe care trebuie sa le respectam. O alta “problema” o reprezinta numarul mare de falsi chirurgi esteticieni , o parte dintre ei devenind peste noapte “ chirurgii vedetelor” dar care nu au calcat niciodata intr-o sala de operatie si care pun intr-o lumina nefavorabila intreaga noastra breasla profesionala. Sper ca acest aspect sa se rezolve intr-un viitor nu prea indepartat cu ajutorul factorilor de decizie prin intermediul unei legislatii adecvate si a societatilor noastre de profil care vor trebui sa fie mai prezente.

  1. Ce s-a modificat anul acesta în domeniul chirurgiei plastice în contextul pandemiei de coronavirus? Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat?

Asa cum mentionam anterior in domeniul chirurgiei plastice si reconstructive s-a observat o incetinire a activitatii in ceea ce priveste internarea pacientilor cronici in spitale datorita reducerii numarului de paturi conform reglementarilor de protectie in context pandemic adoptate la nivel international si national.

In privinta chirurgiei estetice , care se practica la ora actuala numai in cadrul unitatilor private a fost necesara adoptarea de masuri epidemiologice care sa asigure protectia corespunzatoare a pacientilor. Activitatea a fost mult ingreunata dar clinicile private de chirurgie estetica au implementat toate masurile recomandate in acest sens.

6. Anul acesta va avea loc o nouă ediție a Congresului Medical Anti-Aging și Estetică Medicală. Care este implicarea dvs. în organizarea acestui eveniment?

Ca in fiecare an, acest eveniment este un moment de referinta in cadrul manifestarilor nationale cu specific medical in domeniul chirurgiei si medicinei estetice.

Ca si in anii anteriori , voi participa la acest eveniment in calitate de speaker incercand sa impartasesc si sa impart impresii cu colegii si prietenii mei,

Invit toti medicii care activeaza in acest fantastic domeniu al medicinei estetice sa participe la acest congres de inalta tinuta profesionala. Este un moment in care fiecare poate sa isi exprime idei , sa impartaseasca experienta si mai ales sa invete lucruri noi.

7. În încheiere vă rog să transmiteți un mesaj colegilor dvs.

Ma voi adresa in special colegilor mai tineri , la inceput de drum. Inainte de a fi chirurgi esteticieni trebuie sa invatati sa fiti CHIRURGI. Apoi pregatiti-va temeinic in domeniul chirurgiei plastice. Nu puteti deveni buni chirurgi esteticieni daca nu stapaniti chirurgia plastica.

Chirurgia estetica este un subdomeniu al chirurgiei plastice de aceea formarea noilor specialisti intr-un spital de urgenta cu patologie variata este esentiala pentru dobandirea experientei profesionale. Aveti nevoie de cel putin 10 ani pentru a va desavarsi ca profesionisti in domeniul chirurgie plastice si estetice.

Participati activ la toate congresele nationale de specialitate si la cel putin doua manifestari internationale intr-un an.

Nu uitati sa va informati periodic despre tot cee ce apare nou in specialitate. Experienta se dobandeste in timp dar studiul individual este foarte important.

Incercati sa fiti in primul rand MEDICI si numai dupa aceea ESTETICIENI.

Succesul sta in perseverenta si munca. Acceptati sfaturile de la cei cu experienta dar claditi-va si propria voastra experienta.

Fiti ONESTI , PROFESIONISTI si actionati numai in interesul pacientului!

Dr. Eugen Turcu , medic primar chirurgie plastica-estetica

Doctor in Medicina

Clinica Estetica Bucuresti

Zone medical Estet

www.clinicaestet.ro