Operatia pentru ginecomastie este procedura de reducere a sanilor unui barbat, care au crescut ca urmare a unui dezechilibru hormonal. Cel mai adesea aceasta problema apare la barbatii aflati la pubertate sau chiar si in cazul adultilor si poate fi corectata prin tratament medical sau interventie chirurgicala.
Cel mai adesea nevoia de a apela la o operatie ginecomastie apare din dorinta de a regla echilibrul hormonal dintre nivelul de testosteron si cel de estrogen. Prin cresterea nivelului de estrogen, tesutul mamar creste, iar aspectul sanilor devine complet inestetic. Chiar si obezitatea influenteaza cresterea nivelul de estrogen din organism. In acest caz, situatia poate fi corectata prin sport si o alimentatie sanatoasa, insa fiecare caz este diferit.
Ginecomastia se manifesta la aproape un sfert dintre barbatii trecuti de varsta de 50 de ani, iar in anumite cazuri poate o urmare a problemelor la nivelul glandei tiroide, a diverselor tumori, medicamente sau diverse boli aparute la nivelul ficatului. Nu trebuie confundata cu depunerile de grasime din zona pieptului la barbatii supraponderali si se defineste doar prin cresterea tesutului glandular sau mamar.
In mod clar aceasta operatie este recomandata barbatilor care prezinta sani supradezvoltati, pentru ca altfel acest aspect inestetic nu va putea fi corectat. Chiar daca pana in prezent foarte multi pacienti au evitat sa opteze pentru ginecomastie, la ora actuala tendinta este de a incerca si de a se lasa operati.
In acest caz se recomanda vizitarea medicului si efectuarea unor analize de specialitate care vor indica stadiul de sanatate al pacientului. Exista situatii cand pe langa durere, pacientul poate prezenta si secretii la nivelul sanilor. In cele mai multe cazuri insa, aspectul esthetic este cel care indruma pacientul catre medic.
Printre cele mai frecvente boli asociate cu ginecomastia se numara: leziuni la nivelul testiculelor, afectiuni ale tiroidei, tumori ale plamanilor sau ale glandei hipofize, medicamente precum steroizi anabolizanti sau consum exagerat de alcool si droguri.
Operatia de ginecomastie se face dupa efectuarea unui consult impreuna cu chirurgul estetician si mentionarea pasilor premergatori operatiei. Exista o serie de alimente si medicamente care vor trebui evitate, iar toate aceste indrumari se vor face la momentul consultului. Pacientul trebuie sa descrie istoricul sau medical, alimentele la care este alergic si tratamentele pe care le urmeaza, pentru ca mai apoi sa se stabileasca urmatorii pasi.
In functie de complexitatea operatiei, se va opta pentru mastectomie subcutanata sau completata prin liposuctie. Diferenta dintre cele doua consta in localizarea inciziei si tehnica folosita. Aceasta se poate face la nivelul areolei si astfel se va extrage realiza mastectomia, iar cea de-a doua implica o incizie la nivelul santului inframamar sau a toracelui lateral, fara a atinge areola pacientului. Prin liposuctie se va elimina tesutul adipos de la nivelul toracelui anterior si lateral si se va realiza odata cu excizia glandei mamare.
In ceea ce priveste recuperarea de dupa operatie ginecomastie, se vor aloca doua saptamani recuperarii si se va recomanda evitarea efortului. Chirurgul plastician va face urmatoarele recomandari, iar pacientul va trebui sa poarte un corset special cel putin 4 saptamani.
Contraindicatii
-afectiuni hematologice
-boli neoplazice in tratament cu chimioterapice
-afectiuni autoimune sau boli de colagen (poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermie, lupus eritematos
-afectiuni psihice sau tratament cu substante psihotrope (este necesar avizul medicului psihiatru si o reevaluare la cel putin 6 luni de la incheierea tratamentului medicamentos)
-tratament cu anticoagulante cumarinice
-infectii locale sau generale
Dezvoltarea tesutului mamar se poate identifica atat bilateral, cat si unilateral si poate prezenta chiar si un aspect asimetric. Fiind atat de inestetic, poate conduce la pierderea increderii in sine a pacientului si daca nu este corectata cat mai repede, poate avea efecte pe termen lung. Raportul dintre san si testul de grasime ar trebui sa fie unul normal, sanul fiind format din tesut glandular si acoperit de tesutul de grasime.
Daca te intereseaza sa afli mai multe despre ginecomastie tratament si in ce conditii te poti programa la o operatie, te poti adresa pentru o consultatie Clinicii de Chirurgie Estetica Zone Medical Estet din Bucuresti. Vei primi toate informatiile de la Dr. Eugen Turcu si echipa sa si vei face astfel alegerea cea mai buna pentru a te simti bine cu felul in care arati. Un astfel de aspect poate crea diverse complexe de inferioritate, iar prin corectarea acestuia lucrurile pot fi ameliorate atat fizic cat si emotional.