De ce nu sunt de acord cu turismul medical?

În ultimii ani în Romania a fost introdus conceptul de „turism medical”. Concept pe care nu îl agreez și nu îl accept din mai multe cauze.

Dar ce înseamnă turism medical?

Este un concept potrivit caruia, anumite agenții de turism racoleaza persoane interesate de o categorie de servicii medicale dar care nu își pot permite tarifele din țările de origine și prin crearea unui pachet turistic apeleaza și la seviciile medicale din tari mai puțin dezvoltate și cu tarife mult mai mici. S-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult turismul medical în specialitatile de stomatologie și chirurgie estetica.

Potentialii pacienți achizitioneaza de la agenția de turism un pachet combinat turistic și medical cu o durata de câteva zile prin intermediul caruia beneficiaza de tratamente medicale și chirurgicale într-o perioada de timp clar definita.

chirurgie estetica

De ce nu sunt de acord cu turismul medical în chirurgie estetica?

Iată principalele argumente:

1. Pacienții nu pot fi examinati preoperator la o consultatie „face to face” așa cum este normal. Evaluarea preoperatorie clinica în momentul consultatiei este esentiala pentru precizarea unui diagnostic și a conduitei terapeutice.

2. Aspectul comercial nu poate prevala asupra conduitei medicale corecte.

3. Pacienții achizitioneaza un anumit tip de operație dar în urma unei evaluari medicale se constata ca nu au indicatie pentru acest tip de procedura. Exista situații în care pacienții sunt nemultumiti ca nu li se face interventia pentru care au plătit agentiei de turism dar trebuie să se știe ca un chirurg nu poate fi obligat sa opereze dacă interventia nu este cea indicată.

4. Situatiile particulare nu pot fi detectate printr-un consult online la distanța.

5. Timpul scurt de ședere în țara nu face posibila urmarirea postoperatorie corecta din punct de vedere chirurgical. Acest lucru creeaza riscuri mari pentru pacient deoarece chirurgul plastician nu poate urmări evolutia operatiei, aceasta intinzandu-se pe o perioada de cel puțin 2-3 săptămâni (ca în cazul interventiei de augmentare cu implanturi mamare, reductie mamara sau lifting mamar).

Nu luam în calcul și alt tip de interventii ce necesita spitalizare sau ingrijiri mai indelungate cum ar fi : abdominoplastia, liposuctie, lifting facial asociat cu blefaroplastie și lipofilling facial, chirurgia estetica postbariatrica, etc.

6. Indiferent de tipul de chirurgie, estetica sau de alta natura, actul medical nu poate fi transformat într-unul comercial.

7. Chiar dacă pacienții apeleaza la proceduri estetice nechirurgicale (lifting facial cu fire, tratament riduri, acid hialuronic buze, peeling chimic) tot exista riscuri și posibile complicatii care nu pot fi rezolvate dacă pacienta nu se m ai afla în țara.

Tinand cont de toate aspectele prezentate mai sus, nu recomand turismul medical!

Pentru alte detalii, informații și programari consultatii ne puteți contacta la :

Clinica Zone Medical Estet

Chirurgie Estetica si ORL Bucuresti

www.clinicaestet.ro

www.estetica-faciala.ro

www.orl-bucuresti.ro